Националният политехнически музей е единственият музей за България, който събира, изучава, съхранява и представя развитието на техниката, науката и технологиите, променяли живота на хората през последните два века у нас. В неговите зали са показани над 1000 експоната, свързани с механиката, времеизмерването, съобщителната техника, музикалните механизми, фото- и кинотехниката, космическото приборостроене, пишещи машини, изчислителна техника, компютри и др.

Само тук посетителите могат да видят триколесен  „Messerschmitt KR 174“; елегантен четирицилиндров  „Ford“ – модел „А“ от 1928 г; атрактивна възстановка на дървен велосипед, изработен през 1880 г.; емблематични  за близкото ни минало мотоциклети „Балкан“, мотопеди, велосипед - задвижван с помощта на соларен  панел; разнообразни механизми от древността, с които се предава  сила, движение, а с това и енергия. Публиката има възможност да се запознае с уникалната за България сбирка от миньорски лампи и намерените в старите миньорски галерии инструменти; с крехките стъклени съдове от времето на Римската империя (ок.Iв.); с оригинални  експонати, показващи технологията за добиване на прочутото българско розово масло.

За любителите на изящните механизми, интерес представлява секцията, свързана с измерване на времето, различните часовникови механизми и богатата колекция джобни часовници. Почитателите на фото- и кинотехниката могат да се запознаят с едни от първите камери за моментни снимки. В експозицията на музея са представени стари образци на съобщителната техника. Сбирката от телефонна техника включва: стенни, настолни, военно-полеви телефонни апарати и номератори от началото на ХХ в., оперативен пулт на телефонна централа за 600 поста, производство на „Simens“ от 30-те години на м.в. Експонираните модели радиоапарати и телевизионни приемници се радват на особен интерес и любопитство сред посетителите. Подобно внимание предизвикват изложените звукозаписна техника, музикални механизми и инструменти. Различните етапи в звукозаписа са илюстрирани чрез първите фонографи с цилиндрични ролки, механични грамофони и касетъчни магнетофони. В експозицията са показани и действащи музикални механизми с различна конструкция, начин и брой на възпроизвежданите мелодии.

Илюстриран е българският принос в развитието на изчислителната техника. Сред показаните изчислителни машини са: първият български микрокомпютър, разработен през 1979 г. модел „ИМКО“ - аналог на „Apple II Plus; електронният калкулатор „ЕЛКА6521“- четвъртият произведен в света и първият, който включва функцията коренуване.

Екипът на НПТМ се надява посетителите да усетят музея като място за интелигентно общуване, за прекарване на приятни и ползотворни часове в атмосферата на наука, техника, история, изкуство, забавление и добър вкус към живота.