„София - град на откриватели и учени със световна слава“ е мобилна изложба на Национален политехнически музей – София. Тя представя живота и научните приноси на десет световноизвестни български учени родени и/или учили в нашата столица.

Тук попадат имената на: акад. Ангел Балевски - основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели; Георги Наджаков, направил откритието, от което се ражда ксероксът; проф. Иван Странски - един от най-известните български учени в чужбина; Методи Попов, разработил едно от най-значителните постижения на българската биология - учението за стимулацията на жизнените процеси; д-р Стамен Григоров откривател на Lacto bacterium bulgaricum; Иван Костов – ученият сред блясъка на кристалите; Димитър Пасков, откривателят на нивалина; Румен Антонов - български изобретател в областта на автомобилостроенето и Дончо Костов – един от основателите на генетиката у нас.

Именно в София те са направили първите си стъпки към голямата международна научна сцена. Независимо че са специализирали и работили в най-известните университети в Европа и в САЩ, те никога не са пропускали да отразят своите родни корени и български творчески дух.

Изложбата е специално подготвена за 17-ти септември – Ден на София и се осъществява с любезното съдействие на Столична община. Тя е разположена в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.