Националният политехнически музей (НПТМ) ще открие временната изложба „От Флинстоун до смартфон“ в 13 часа в петък, 13 май - деня, в който отбелязва 65 години от създаването си. Датата не е избрана случайно. Темата и заглавието – също. 

Като технически музей, НПТМ пази в богатите си фондове стотици видове технически устройства. Повечето от тях са прародителите на днешните „умни“ технологии. През последните години, техническият напредъкът се осъществява с толкова забързани и гигантски крачки, че е добре да припомняме за началото, за тези исторически периоди и тези гениални личности, които поставят началото на всеки технологичен и, респективно, обществен скок. С внимание и обич най-вече към днешните деца и техните родители (довчерашните деца) - изложбата носи името „От Флинстоун до смартфон“ – две емблематични имена, зад които в исторически план може да се вмести цялата човешка технологична история.  

Без претенции за всеобхватност, изложбата ще бъде любопитна и за всички други  любители на старата техника. За първи път те ще могат да видят отблизо и събрани на едно място десетки любопитни работещи устройства от близкото минало  като например: телевизори с размери на шкаф, видео плеъри, (които от време на време „дъвчат“ видеокасетите), компютри с процесорна мощност, достатъчна да се включи не повече от една модерна крушка, „т. нар. радио на Джеймс Бонд“, прочутия фотоснайпер „Зенит“,  фотоапарата за моменти снимки на Спайдърмен и др. 

Любопитно за младата публика ще бъде и да види как баба и дядо са слушали музика преди YouTube или как са живели без кабелна телевизия и интернет, как са се забавлявали  само с компютърни и видео игри, а също и как това е дало отражение на техния живот между две коренно различни политически и икономически епохи, разказват организаторите. 

Изложбата е замислена като диалог с намигване между поколенията, изпъстрен с примери от ежедневието на младите отпреди 30 – 40 години. Пред зрителите ще „оживеят“ и най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на ХХ век.

В чест на юбилея и като реверанс към публиката, от 16 до 20 май включително, изложбата ще бъде достъпна без входна такса от 12:00 до 13:00 ч.